Slagmolenhof

Hoeve "Slagmolenhof" eertijds deel uitmakend van het goed Terspelt doch er nadien als bruidsgift van gescheiden. Middelgrote hoeve met geplaveide binnenplaats beschaduwd door een notelaar, in kern opklimmend tot 17de, 18de eeuw.

Boerenhuis (nok loodrecht op straat) met één bouwlaag en zadeldak (pannen), met behouden traditionele kern uit 17de, 18de eeuw. Gewitte baksteenbouw met gepikte plint en gebruik van zandsteen voor de omlijstingen. Beluikte voormalige kruisvensters verrijkt met sponning en negblokken; rondboogdeur met kwarthol profiel, negblokken, uitspringende imposten, sleutel met druiplijstje en bekronend, vierkant bovenlichtje.

In de stallingen in het verlengde, drie gelijkaardige rondboogdeuren. Erg gesloten karakter van de achtergevel, op enkele kleine venstertjes na. Straatgevel met sporen van vlechtingen en, op begane grondhoogte, twee getraliede kloosterkozijnen en posten verrijkt met negblokken (bovenlicht dichtgemetseld).

Haakse dienstvleugel ten westen, met in de zijpuntgevel een bewaard rechthoekig venster waarvan de stijlen uitlopen op lateiconsoles (17de, 18de eeuw). Lage vleugel aan de straatzijde verstevigd met steunberen en voorzien van rechthoekige deuren. Alleenstaande, recente schuur.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne