Hoeve 't Hof Tiendeschuur

Voormalige boerderij, eertijds omgracht (waarvan sporen), heden daterend uit begin 19de eeuw, doch met een oudere kern; heden leegstaande woning en hoevegebouwen ingericht als wasserij.

Volumineus, laat-classicistisch getint herenboerenhuis met twee bouwlagen boven een souterrain, afgedekt met een schilddak (leien), bekroond met een windwijzer waarin het bouwjaar 1805, en een bijhorend en ertegen leunend dienstgebouw links, met oudere kern. Baksteenbouw met gebruik van arduin voor de omlijstingen en van zandsteen voor de hoekstenen en afgewerkt met een brede bepleisterde kroonlijst. Beluikte rechthoekige vensters in de vier haast identieke gevels, waarvan drie voorzien zijn van een arduinen deur met bekronende geprofileerde druiplijst en de vierde (vroegere grachtkant) met een arduinen gootsteentje onder een der vensters. Goed bewaarde binnenhuisordonnantie typisch voor die tijd, met onder meer directoire getinte vleugeldeuren; gemerkte dakspant en houten dakkapellen.

Het mank aanleunend gebouw afgedekt met een zadeldak, telt drie bouwlagen vooraan en slechts één achteraan; links, een behouden ouder aandak met vlechtingen en binnenin, een bakstenen traditionele schouw uit de 18de eeuw(?). Links, vooruitspringend voormalig hoevegebouw eveneens met een oudere kern, namelijk zandstenen posten van een poort en een rechthoekige deur met negblokken en stijlen van zandsteen. Overige aanhorigheden uit de 19de eeuw.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne