Parochiekerk Sint-Medarus en Gildardus

Tekst van Parochiekerk Sint-Medarus en -Gildardus (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40218)

Voorheen afhankelijk van de hoofdkerk van Wolvertem; onafhankelijke parochie sinds 1790.

De huidige neogotische kerk met driebeukig schip en koor met vijfzijdige apsis daterend van 1874, naar ontwerp van architect Hansotte (zie gevelsteen), vervangt een vroegere classicistische kerk van omstreeks het midden van de 18de eeuw - derde kwart 18de eeuw waarvan de westtoren bewaard bleef.

Bredere onderbouw met zandstenen parement, aan de westkant, gestut door twee steunberen; vermoedelijk oudere kern (overgangsstijl 13de eeuw). Ingekaste arduinen segmentboogdeur met geprofileerd beloop en sluitsteen, ingeschreven in een rechthoekige, gegroefde omlijsting; segmentboogvenster steunend op de gestrekte druiplijst.

Bak- en zandstenen bovenbouw uit het midden van de 18de eeuw - derde kwart 18de eeuw, afgelijnd met hoekstenen en gemarkeerd door waterlijsten. Blinde rondboogvensters op de tweede bouwlaag en rondboogvormige galmgaten op de derde; ingesnoerde naaldspits.

Binnenin, op de begane grond, rondboogarcade tussen toren en ingekorte zijkapellen resten van consoles. Rondboogarcade naar de beuk op de tweede bouwlaag, overkluisd door middel van kruisribgewelf. Dichtgemetselde spitsboogvormige galmgaten in de west-, noord- en zuidwanden (binnenin).

Mobilair. Gotische Sint-Anna, Brabants werk van circa 1500(?).

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne