Gesloten hoeve Onze-Lieve-Vrouwehof

Tekst van Gesloten hoeve Onze-Lieve-Vrouwehof (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40216)

Middelgrote gesloten hoeve met rechthoekige geplaveide binnenplaats, daterend uit het derde kwart van de 17de eeuw en de 19de eeuw.

Eénlaags boerenhuis met zadeldak (kunstleien), dakkapel en laadvenster, gedateerd op de deurimposten "ANNO/ 1671" en met opschrift in een gevelsteen "Dit is onse/ Lieve Vro/ uwe hof/ 1671". Witgekalkte baksteenbouw met gepikte plint van zandsteen. Tijdens de 19de eeuw aangepaste voormalige kruisvensters met sponning aan de posten en vernieuwde onderdorpels van arduin. Zandstenen rondboogdeur met kwartholbeloop, voorzien van uitspringende imposten, sluitsteen met druiplijsten en een gelijkaardig afgewerkte nis met bekronende jaarsteen; links, een rechthoekig venstertje onder ontlastingsboogje van een rollaag. Linkerzijpuntgevel met vlechtingen, traditionele venstertjes in de top en, op begane grondhoogte, een dichtgemetseld smal venster (voorheen met middenkalf) in een met negblokken verrijkte omlijsting van zandsteen onder een ontlastingsboog van een rollaag. In de achtergevel, een dichtgemetselde rechthoekige deur met bekronend rondboognisje en gevelsteen als aan de erfzijde. Binnenin, bewaarde moerbalken met geprofileerde sloffen. Met tongewelven overkluisde kelder, met een trap van bak- en zandsteen toegankelijk langs het erf, en voorzien van een afwateringssysteem.

Hoevegebouwen van baksteen met zadeldaken (pannen) en steekboogvormige muuropeningen met strek, in een gevelsteen van de schuur gedateerd 1838; laatstgenoemde heeft een traditioneel gebint met oudere, hergebruikte stukken, uitstekende verankeringen (eertijds vakwerk?) en op de stijlen ingekraste initialen, namen, jaartallen en volkse tekeningetjes.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne