Pastorie

Tekst van Pastorie van Onze-Lieve-Vrouw-Boodschapparochie (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40215)

Pastorie gedateerd in gevelstenen Anno/ 1733; een duidelijk voorbeeld van de interpenetratie van classicistische en traditionele elementen. Eénlaags dubbelhuis van vijf traveeën, afgedekt met een zadeldak (kunstleien) voorzien van een klokkenruitertje en de voorgevel uitlopend op een driehoekig fronton met dakvenster. Bak- en zandsteenbouw met afgeschuinde plint, een brede geprofileerde kroonlijst die eveneens het fronton omlijst en verticale banden die de gevel afzetten en de vensters omlijsten met een typisch rasterwerk. Voormalige kruisvensters met sponning aan de posten, heden beluikt en met roedeverdeling.

Rechthoekige deur in een van druiplijst voorziene omlijsting met gesmeed ijzeren waaier. In de achtergevel, een rondboogdeurtje met uitspringende imposten en sluitsteen, ingeschreven in een omlijsting met ingegrifte zwikken en bekroond met een vierkant bovenlichtje; eveneens voormalige kruisvensters omlijst met rasterwerk. In de gecementeerde linkerzijgevel, drie steekboogvensters in de top en sporen van een kruisvenster gevat tussen cordons.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne