Kapel Onze-Lieve-Vrouw der Kranken

Tekst van Kapel Onze-Lieve-Vrouw Behoudenis der Kranken (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40203)

Oud bedevaartsoord, ingeplant op het einde van een dreef met aansluitend bos, bezijden de autosnelweg Brussel-Antwerpen.

De huidige bak- en zandstenen barokkapel werd in 1707 gebouwd, onder mecenaat van de prins Turn en Taxis (wapensteen boven de deur) voor het bedevaartkapelletje van 1695 dat dan gebruikt werd als sacristie. Restauratie in 1927. Eénbeukige ruimte van vier traveeën met vernauwend langgerekt ovaal koor; aansluitende travee met driezijdige sluiting van de eerste stenen kapel.

Barokke pilastergevel (drie traveeën) met entablement en bekronende klokvormige top afgelijnd door een zware lijst die zelf een ingezwenkt topstuk met gebogen fronton draagt.

Picturale en plastische compositie waarin verfijnde uitgesproken barokelementen van verschillende schaal op verrassende wijze worden samengebracht. Geprofileerde rondboogdeuromlijsting verrijkt met een sluitsteen met puttohoofd en een gekorniste druiplijst. Bekronend rondboognisje met houten beeldje van Maria van Smarten, afgelijnd door een uitspringende, vlakke omlijsting tussen vleugelstukken. Erboven, de vermelde gepolychromeerde wapensteen. Hooggeplaatste rondboogvensters in een uitspringende omlijsting met oren op dropmotief, afgetekend door een druiplijst met gestrekte uiteinden (zijtraveeën). In de gekorniste fries, twee gevelstenen herinnerend aan de uitbreiding van de kapel. Grote oculus in de geveltop verrijkt met siervazen en zon- en maanmotieven.

Zijgevels op zandstenen sokkel, geritmeerd door steunberen; grotere rondboogvensters (zie zijtraveeën) in de westelijke travee en afgeronde muren van het koor gestut door bijkomende steunberen. Gebogen zadeldak met kleine dakruiter en bolspits boven het koor.

Lagere sacristie met getraliede noord- en zuidsegmentboogvensters. Afgesnuite leien bedaking.

Eenvoudig maar rijk gestoffeerd interieur overkluisd door middel van een tongewelf op pleisteren gordelbogen die worden opgevangen op een smalle gekorniste kroonlijst en consoles.

Pseudo-ribgewelf boven het koor met zijdelingse lichtinval en oculus in de oostwand.

In de sacristie, ingedrukte tonoverwelving met stucversiering en opschrift MA/ RI/A. Gotisch getinte lavabo in de noordwand.

Mobilair. Tien ex-voto schilderijen (doek) onder meer één gedateerd 1737; Theatrale bekleding van de oostwand, achter het hoofdaltaar, (begin 18de eeuw) met integratie van de hooggeplaatste oculus, gekroond door twee engelen en van waaruit zware lamberkijnen vertrekken met dragende engelenfiguren, ingewerkte schilderijen en centraal Mariabeeld; Louis XV-tabernakel tussen knielende engelen (18de eeuw); Louis XIV-zijaltaren (18de eeuw); laat-empire lambrisering onder het doksaal, 1855, (Vandenbroecke);

Overige meubilair, onder meer een positieforgel, opgesteld circa 1805 (afkomstig van klooster of kasteel?).

• T'KINT J. 1958: De Devotie tot O.-L.-Vrouw behoudenis der Kranken en de Boskapel te Wolvertem. Drie eeuwen Geschiedenis 1658-1958, Wolvertem.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne