Bieshochthoeve

Tekst van Bieshochthoeve of 't Hof De Biesthoek (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40197)

"Bieshochthoeve", vermeld sedert begin 17de eeuw en voorheen omwald; heden is het een semi-gesloten hoeve met boerenhuis in kern daterend uit de 17de eeuw, met uitbreiding uit de 18de eeuw en met hoevegebouwen uit de 19de eeuw; naar verluidt verbouwd in 1866 en gedeeltelijke afbraak in 1888.

Boerenhuis heden met twee verdiepingen en zadeldak (pannen). Voorgevel (tuinzijde) van baksteen met speklagen en een onderbouw van zandsteen; keldervenstertjes onder de opkamer bekroond met een ontlastingsboog van een rollaag. Korfboogdeur met kwartholbeloop uitlopend op een driehoekje in de neg, verrijkt met negblokken en met een vierkant bovenlichtje. Rechthoekige vensters eertijds met kruiskozijn, in met sponning en negblokken verrijkte omlijstingen onder een wigvormig ontlastingssysteem opgenomen in de cordons. Enkele later toegevoegde vensters. Binnenin, trap in Louis XVI-trant.

Links in het verlengde, een vergroting van het oorspronkelijke gebouw met jaartal 1776 aangegeven door muurankers boven een dichtgemetselde steekbooginrijpoort met imposten. Zijgevel met sporen van vlechtingen en met een smal ontlastingsboogje boven recentere vensters, wijzend op vroegere kloosterkozijnen. In het verlengde en tegen de achtergevel, zandstenen bijbouw met een gedicht traditioneel venstertje met negblokken.

Haakse stalvleugel en open karrenhuis uit de 19de eeuw.

Tegenover het woonhuis, mooie langsschuur onder schilddak (pannen), uit midden 19de eeuw; baksteenmetselwerk op een zandstenen onderbouw geritmeerd door pilasters van baksteen met rondbogen van hetzelfde materiaal, en op de korte zijden voorzien van een inrijpoort onder houten latei; traditioneel gebint en op de beplanking, talrijke jaartallen van 1840 af.

Kapelletje in de omheiningsmuur.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne