Godshuis

Tekst van Pastorie van de Sint-Laurentiusparochie, later Godshuis (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40193)

Zogenaamd Godshuis, eertijds pastorie, afhankelijk van de abdij van Dieligem (Jette), doch heden ouderlingentehuis. Uit twee duidelijk herkenbare delen bestaand geheel, het ene daterend van 1660 en het andere, dat tegen de achtergevel van het eerste aanleunt, van 1773, doch gerestaureerd zoals een gevelsteen aantoont "Me A 1903 PRSTNUM/ IN STATUm RSTUIT/ J. SMITS PAST.".

Het oudste gedeelte omvat een twee verdiepingen hoog dubbelhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl boven de ingangsdeur gedateerd 1660; sommige der zandstenen delen zijn in voor restauraties veelvuldig gebruikte Franse kalksteen. Leien zadeldak gevat tussen twee trapgevels (acht trappen) en voorzien van een Vlaams venster met trapgeveltje. Hoge met profiel afgezette onderbouw van zandsteen. In de voorgevel, kruisvensters met uitspringend middenkalf en een in het cordon opgenomen wigvormig ontlastingssysteem. Rechthoekige deur voorzien van een bovenlicht met tussenstijl.

Tweede gebouw erachter afgedekt met een schilddak (leien) met dakkapellen en in twee gevelstenen aan weerszijden van de deur gedateerd 1773: "IOES BAPTA/ VAN DEN DALE/ PRELAET VAN/ DILIGEM 1773" en "CLEMENS STOEFS/ PASTOOR/ TOT WOLVERTEM/ 1773". Baksteenbouw op een zandstenen plint. Rechthoekige vensters met onderdorpels van arduin doch lateien en posten van gesinterde baksteentjes, verrijkt met hoekstenen van natuursteen. Slanke rondboogdeur ingeschreven in een vlakke arduinen omlijsting met weinig uitspringende imposten en sleutel, en bekroond met een druiplijst. In het verlengde, moderne bijgebouwen.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne