Hoeve met losse bestanddelen

Tekst van Hoeve met losse bestanddelen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40191)

Hoeve met bestanddelen in los verband gegroepeerd rondom de binnenplaats.

Boerenburgerhuis met één bouwlaag van zeven traveeën met zadeldak (pannen) op houten modillons, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Gecementeerd metselwerk van Spaanse baksteen. Voorgevel met beluikte steekboogvensters van zandsteen (gecementeerd) en een gelijkaardige deur met houten deurwaaier en tussendorpel, eerst genoemde met jaartal 19(?)20. In de bakstenen achtergevel een rechthoekige deur van zandsteen met hoekstenen en kwartholle neg doodlopend op een driehoekje. Gelijkaardige deuren hergebruikt in de stalvleugel (rechts).

Ertegenover, langsschuur van baksteen geleed door bakstenen pilasters, uit 19de-20ste eeuw. Tegenover de woning, open karrenhuis uit dezelfde tijd.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/40191 (geraadpleegd op ).