Pastorie Sint-Stephanusparochie

Tekst van Pastorie Sint-Stephanusparochie (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40187)

Afhankelijk van de abdij Grimbergen die ten tijde van prelaat de Velasco (1647-1665) de pastorie bouwde. Omheind goed toegankelijk langs een overluifelde inrijpoort met zandstenen posten, negblokken en imposten en met een gestrekte latei. L-vormige woning met twee verdiepingen en gebogen schilddak (leien) met dakkapellen, in traditionele bak- en zandsteenstijl uit de 17de eeuw.

Witgekalkt baksteenmetselwerk met speklagen van zandsteen en een met kwarthol profiel afgeboorde plint. Rondboogdeur voorzien van met negblokken verrijkte stijlen, uitspringende imposten en sluitsteen, geprofileerde druiplijst uitlopend op voluutjes en een bolkozijn. Voormalige kruisvensters met negblokken, enkele met behouden middenkalf of tussenstijl, sommige voorzien van lekdrempels van arduin of verlaagde lateien. Haast blinde straatgevel.

Aanpassing van het interieur in de loop van de tweede helft van de 18de eeuw. Rechts van de inrijpoort, een aangepast, eertijds bijhorend dienstgebouw met zadeldak (pannen) en dakkapel, uit de 17de-18de eeuw. Er resten de geprofileerde houten modillons, de vlechtingen, top- en schouderstukken.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne