Hof ten Steene

Hof ten Steene of Hof te Oppem, zou de kern zijn van waaruit het gehucht is ontstaan; na verwoestingen van einde 16de eeuw heropgebouwd; heden is het een middelgrote gesloten hoeve met geplaveide binnenplaats, grosso modo daterend uit de 17de-18de eeuw doch de voormalige donjon uit de 12de-13de eeuw(?). Rechthoekig gebouw heden met twee bouwlagen en een zadeldak (pannen), opgetrokken uit zandsteenblokken in middelgroot en vrij regelmatig verband op een hoge, met afschuining afgezette onderbouw. Kelderverdieping met bakstenen gewelf, toegankelijk langs een rondboogdeur in de langszijde. In de korte gevel, geeft een primitief rechthoekig deurtje met dunne monolietlatei en een ontlastingssysteem van verticaal geplaatste zandstenen toegang tot de tweede bouwlaag, met binnenin een bakstenen schouw; boven de rondboogdeur, een met zandsteen dichtgemaakte oorspronkelijke muuropening met monolietlatei en een gelijkaardig ontlastingssysteem als boven de rechthoekige deur.

Eénlaags boerenhuis met zadeldak (mechanische pannen), in 1926 gebouwd mits hergebruik van de zandstenen deur- en vensteromlijstingen afkomstig van het afgebroken woonhuis. Verhoogde begane grond met twee identieke rondboogdeuren (17de-18de eeuw) met kwarthol profiel, negblokken, uitspringende imposten, sluitsteen en druiplijst. Rechthoekige vensters met zandstenen stijlen verrijkt met kwarthol beloop en negblokken.

Haaks dienstgebouw met een zandstenen onderbouw verstevigd met een steunbeer van baksteen, afgedekt met een afgesnuit zadeldak (pannen), en voorzien van rechthoekige muuropeningen met houten lateien.

Ertegenover, rechthoekige inrijpoort met houten latei, benagelde oorspronkelijke poort (gedeeltelijk hersteld) en fraai gebeeldhouwde renaissance-makelaar (verweerd jaartal 1635?), opgenomen in de flankerende dienstgebouwen; baksteenmetselwerk op een zandstenen onderbouw en afgedekt met een zadeldak (pannen), met een kern uit de 17de-18de eeuw; witgekalkt baksteenmetselwerk op een uitspringende plint van zandsteen; rondboogdeurtje met negblokken en uitspringende imposten in de erfzijdegevel; straatgevel voorzien van een rechthoekige inrijpoort met houten latei en een rondboogkapelletje ernaast. Binnenin, gemerkte dakspant en een versteviging van beton.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne