Parochiekerk Sint-Stephanus

De vrij kleine plattelandskerk, met omgevend kerkhof ingeplant op een heuveltje, wordt gekenmerkt door het spel der verspringende en witgekalkte volumes onder leien zadeldak.

De plattegrond omvat een éénbeukig schip van twee traveeën met ingebouwde westtoren en een eveneens twee traveeën tellend koor met vlakke sluiting; aan de zuidzijde werd tegen het koor een sacristie en tegen het schip een uitspringende bijbouw opgetrokken. Toren en koor dateren uit de 16de eeuw, het huidig schip en de sacristie uit de 17de eeuw, de westgevel, de bijbouw en wijzigingen van het koor uit de 18de eeuw.

Slank torentje van zandsteen met waterlijst, kleine spitsboogvormige galmgaten en een ingesnoerde naald; begane grond naar het schip toe geopend door middel van spitsbogen op zuilen en halfzuilen met achtzijdige sokkel en koolbladkapiteel. Het schip werd opgetrokken uit baksteen en is verlicht door middel van smalle spitsboogvensters. Stucplafond, op twee moerbalken, verrijkt met geometrische motieven. Het uitspringend bijgebouw op de zuidzijde is afgewerkt met een puntgeveltje voorzien van een bakstenen steekboogvenster en een gedichte rondboogdeur.

Rechthoekig koor van zandsteen met een afgeschuinde sokkel en twee steunberen tegen de sluiting. Het oorspronkelijk spitsboogvormig oostvenster werd in de tweede helft van de 18de eeuw gedicht en vervangen door kleine steekboogvensters in de noord- en zuidgevel.

Spitstongewelf met bepleisterde ribben en siermotieven. Uitspringende sacristie met steil zadeldak, gedateerd 1681 op de imposten van het rondboogvenster in de puntgevel. Overzoldering met stucversiering.

De westgevel werd in de loop van de tweede helft van de 18de eeuw voorzien van een bakstenen steekboogvenster en een classicistisch portaal van arduin: steekboogbeloop met sluitsteen, ingeschreven in een met Franse voegen verrijkte rechthoekige omlijsting met druiplijst.

Mobilair. Schilderijen, 18de eeuw; barokke Heilige Stephanus en Heilige Cornelius. Rijk en goed bewaard meubilair, voornamelijk in barok- en Louis XV-stijl uit de 17de eeuw en de tweede helft van de 18de eeuw, onder meer altaren, communiebank, lambriseringen...

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne