Klein Amelgem, gesloten hoeve

Gesloten hoeve "Klein Amelgem", gelegen in de vallei en einde 17de eeuw afgescheiden van de grote abdijhoeve. De huidige gebouwen rondom de geplaveide binnenplaats, dateren uit de 18de eeuw en ook de 19de-20ste eeuw.

Op de noordzijde, boerenhuis met één verdieping en zadeldak (pannen), blijkbaar uit de 19de eeuw. Witgekalkte baksteenbouw op gepikte plint met rechthoekige deur en vensters met boven- en onderdorpels van arduin. Rechts, een armpomp met arduinen kuip. Rechter dienstgebouw in het verlengde, met zadeldak (pannen) voorzien van een schild en een laadvenster, en gedragen op houten modillons met diamantpunt; voorgevel geritmeerd door drie bakstenen blindarcaden; links daarvan, een ouder breukstenen muurpand met recente vensters en sporen van vlechtingen in de zijpuntgevel.

In de zuidoosthoek, haakse stalvleugel met afgesnuit zadeldak (pannen), uit 19de en 20ste eeuw. Witgekalkte baksteenbouw geleed door een reeks bakstenen blindbogen. Tegenover het woonhuis, stalling onder zadeldak (pannen) met wolfseinden en dakvenster uit de 18de eeuw. Vier afgeschuinde rondboogdeuren van zandsteen met negblokken.

Ten westen, zeer ruime langsschuur onder zadeldak (golfplaten), waarvan de buitenmuren dateren uit het derde kwart van de 18de eeuw doch de binnenconstructie volledig werd vernieuwd. Erfzijdegevel voorzien van een slanke rondboogdeur met kwarthol profiel en twee op gelijkaardige wijze afgewerkte venstertjes van zandsteen. In de straatgevel voorzien van een slanke rondbooginrijpoort met houten latei en een gevelsteen met jaartal 1776 in het bakstenen boogveld; erboven, abtswapensteen en leuze "praesis et prosis" (J. du Rondeau). Een gelijkaardige poort aan de veldzijde.

• VERBESSELT J. 1961: Amelgem, in Eigen Schoon en de Brabander, 378-400.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne