Kapel Onze-Lieve-Vrouw Geboorte

Tekst van Kapel Onze-Lieve-Vrouw Geboorte (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40178)

Mooie, door hoge platanen beschaduwde kapel in barokstijl gebouwd in 1637 door abt Outers van de Grimbergse abdij, gerestaureerd in 1830 en heden buiten gebruik.

Zandstenen barokgebouw met twee traveeën en een driezijdige sluiting, afgedekt met een gebogen leien zadeldak. Uitgewerkte westgevel gestut door haaks op elkaar gestelde steunberen met volutes; krulgevelbekroning gemarkeerd door een cordon en een inzwenkende top onder een lantaarntje; bouwjaar in een cartouche; radvenster boven de rondboogdeur in een zandstenen omlijsting met imposten, sleutel en korte druiplijst.

Kruisriboverwelving met doorlopende ribben op consoles met drop; brede gordelbogen op fors geprofileerde consoles; gearmorieerde gewelfsleutels in beide rechte traveeën en Christusmonogram in de apsis.

Verlichting door middel van vier rondboogvensters, in de zijgevels geritmeerd door steunberen: blinde apsis.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne