Sint-Eligiuskapel

Bedevaartkapel, nu ingeplant bezijden de vroegere Provinciale baan en beschaduwd door hoge loofbomen. Mogelijke verblijfplaats van de laatste twee norbertinessen van de abdij van Nieuwenrode (1260), die dan ook vaak als stichters worden beschouwd.

De bouwvallige kapel werd in de loop van de 17de eeuw heropgericht op initiatief van de toenmalige pastoor van Meise: gedenksteen A 165.(?) onder de beginletters F.B.G.P. (?) - laatste letter ook gelezen als "R" als afkorting voor "Frater Bartholomeus Gysens reaedificavit" (bak- en zandstenen top van de westpuntgevel).

Bedevaartsoord ter ere van de patroonheilige der smeden, ook aanroepen als beschermer van het vee, vroeger jaarlijks bezocht op 6 december door boeren met hun paarden; afgebeeld gebouw op de bedevaartvaantjes uit de 17de eeuw.

Restauratie kort na de Eerste Wereldoorlog en nieuwe inwijding in 1921.

Eenvoudige plattegrond: kleine éénbeukige ruimte van drie traveeën uitlopend op een driezijdige apsis.

Zandstenen sokkels met afschuining; opgaand metselwerk van hetzelfde materiaal voor de onderbouw van de westgevel, tot aan de schouderstukken; voorts baksteenbouw met speklagen en hoekstenen van zandsteen.

De westpuntgevel bevat een hardstenen rondboogportaal geflankeerd door kapiteelloos geworden halfzuiltjes die zoals het geprofileerd beloop aan de dagkant uitlopen op geringde, semi-hexagonale sokkeltjes.

In de noord- en zuidgevels, een korfboogvormig tweelichtvenster ook aangebracht in de twee zijmuren van de apsis. Gedicht rondboogdeurtje van zandsteen met verankerde sluitstenen in de eerste travee van de noordgevel. Afgewolfd leien zadeldak met kleine westelijke dakruiter.

Binnenin: ingedrukt gewelf op kraagstenen waaronder de trekijzers zijn bevestigd; barokke stucversiering (gedateerd 1688?) met pseudo-ribben, imitatie-sluitstenen met rozet en vereenvoudigde arabesken; engelenfiguren in de apsis.

Mobilair: beeldengroep Liefdadigheid van Sint-Martinus, volkskunst 17de-18de eeuw.

Barok meubilair: hoofdaltaar, doksaal (tweede helft 17de eeuw), bidbank.