Pastorie Sint-Martinusparochie

Tekst van Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40159)

Heden gemeentehuis. Ruim gebouw van bak- en zandsteen, eertijds gelegen in een zeer ruime tuin met vijver, waarvan een groot deel heden wordt ingenomen door een parkeerterrein. Gedenkstenen in de omheiningsmuur herinneren aan de restauratie van 1902 door Dumortier; heden (1971) zijn eveneens herstellingswerken aan de gang. De pastorie bestaat uit twee delen met een duidelijke naad in de straatgevel; het oudste deel uit de 17de eeuw, werd in de loop van de 18de eeuw naar achter toe met een even breed gedeelte vergroot; gekoppelde zadeldaken (leien), gevat tussen vier trapgevels en gemarkeerd door dakkapellen met trapgeveltjes.

Beide delen opgetrokken uit baksteenmetselwerk met speklagen van zandsteen en met gebruik van "Franse" steen (Mecrin of Euville) voor de gerestaureerde delen. Voorgevel (17de eeuw) met twee bouwlagen en een uitspringende met profiel afgezette plint van zandsteen; kruisvensters en centrale rechthoekige deur met bolkozijn, voorzien van een wigvormig ontlastingssysteem opgenomen in de cordons. In beide met speklagen verrijkte zijgevels, kloosterkozijnen. Achtergevel (bijgebouwd gedeelte) met drie bouwlagen wegens de inplanting op een hellend terrein; eveneens een met profiel afgezette plint en speklagen van zandsteen; eertijds kruisvensters en op de begane grond bolkozijnen, waarvan het uiterst linkse tot bijkomende deur werd aangepast (klein bakstenen ontlastingsboogje erboven). Centrale steekboogdeur in zandstenen omlijsting met kwarthol- en riemprofiel, uitspringende sleutel en geprofileerde druiplijst; bekronende wapensteen (abt van Grimbergen) met leus "Ministerium . . . umimple".

In de tuin, een oude hulst en achteraan een tuinhuisje uit eind 18de eeuw.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne