Hoeve Drijtorenhof

Voormalige gesloten hoeve met geplaveide binnenplaats, daterend uit de 18de eeuw doch sterk aangepast en gerestaureerd in de loop van de 19de en 20ste eeuw. Mooi volume van witgekalkte gebouwen, bij de ingang beschaduwd door hoge loofbomen.

Poortgebouw met schilddak (leien); baksteenbouw voorzien van een zandstenen rondbooginrijpoort met kwarthol beloop vertrekkend uit een geprofileerd driehoekig neutje (links), en gemarkeerd door uitspringende imposten, verankerde sleutel en kleine bekronende wapensteen; links, voetgangersdoorgang naar het model van de poort, doch met een geschilderde wapensteen op de sleutel en gedateerd op de imposten "Anno/ 1717" (opnieuw geschilderd).

Links, éénlaags boerenhuis van zeven traveeën met zadeldak (pannen) en recente dakkapellen; ingrijpend gewijzigd en vergroot aan de erfzijde, zodat haast niets overblijft van de 18de-eeuwse toestand. In de voorgevel, op zandstenen sokkel, een vernieuwde rondboogdeur van arduin naar het patroon van het voetgangersdeurtje; overigens vernieuwde rechthoekige vensters. Zijpuntgevels met vlechtingen (links vernieuwd). In de zijgevel van de uitspringende bijbouw, gevelsteen met jaartal 1776, doch geen bouwelementen van dit jaartal.

Op de linkerzijde en tegenover de poort, stalvleugels onder zadeldak (pannen), uit de 19de eeuw; bakstenen gebouwen voorzien van steekboogvormige muuropeningen in uitspringende omlijstingen van baksteen.

Rechts, ruime langsschuur met zadeldak (pannen), en bijgebouwen uit de 19de eeuw.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne