Karbonkelhuis

Eertijds voornamer woonhuis in de volksmond "Diamantenhuis" of "Karbonkelhuis" genaamd. Circa 1540 te dateren. Geldt als één van de eerste drie gebouwen die te Antwerpen om en rond dit tijdstip in de nieuwe, vroeg-renaissancestijl werden gebouwd (Grote Markt 38 en op de verdwenen Vierschaar). De bouwstijl is voor dit tijdstip opmerkelijk vooruitstrevend. Op architectuurhistorische en stijlkritische gronden mag de voorgevel van dit gebouw als een mijlpaal in de geschiedenis van de introductie van de renaissancestijl in de Nederlanden beschouwd worden. Jammer genoeg op zijn minst tweemaal verbouwd.

Breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zeer steil zadeldak (asbestleien) met twee spits afgedekte dakkapellen. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel geordonneerd door pilasters met gesculpteerde kapitelen en schachten op hoge verdiepte sokkels laatstgenoemde verbonden door gekorniste lijsten. Voorvlak van de pilasters van de benedenverdieping versierd met uitgewerkte arabesken en grotesken. Sterk verbouwde muuropeningen: de oorspronkelijke vensters van de begane grond - eertijds boven een gebosseerde onderbouw met afgevlakte diamantpunten - werden verbreed en verhoogd het in- gangsportaal werd verplaatst: op de bovenverdieping werden de oorspronkelijke kruiskozijnen omlijstingen gewijzigd. Brede en sterk gelede daklijst steunend op brede tandlijst. Restauratie in voorbereiding.

• LEONARD, E., Het voormalige patriciërshuis Groenplaats 33, thans koffiehuis..., Antwerpen Tijdschrift der Stad Antwerpen XII. Antwerpen, l966 p. 140-45.
  • LEURS S., en HINTJENS,I.A., Het Hotel Continental op de Groenplaats te Antwerpen, De Autotoerist XIV, 24, Antwerpen 1961, p. 1649.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek