Oliemolen

Tekst van Hoeve van Nijpezeel met Duivenmolen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77589)

Zogenaamde "Duivelmolen", voormalige oliemolen op de Woluwe, deel uitmakend van de heerlijkheid Wesembeke en afhankelijk van de abdij van Sint-Cornelis Munster; sedert 1628 eigendom van het geslacht Bulens.

Zandstenen gebouwen uit de 17de-18de eeuw geschikt rondom een geasfalteerde binnenplaats en met een omheiningsmuur rondom de moestuin. Overluifelde rondbooginrijpoort van zandsteen met uitstekende imposten, drie sluitstenen en een het beloop volgende druiplijst.

Tegenover de inrijpoort, L-vormig molenaarshuis van witgekalkte breuksteen, afgedekt met een zadeldak (pannen); ruitvormige gevelsteen in de zijpuntgevel met "CDSM/ BCP ICDS/ 1767" wijst op een aanpassing van een oudere 17de-eeuwse kern. Erfzijdegevel van de vleugel parallel met de beek, voorzien van een zandstenen rechthoekige deur en een venster uit 19de-20ste eeuw; in het haaks gedeelte, twee steekboogvensters (1767) in zandstenen omlijstingen met sponning, boven twee keldervenstertjes (opkamer); de achtergevel van dit gedeelte werd verhoogd met baksteenmetselwerk en is voorzien van een voormalig zandstenen kruisvenster met houten latei en dubbele ontlastingsboog van een rollaag (17de eeuw); bakstenen vlechtingen en schouderstukken van zandsteen in de zijpuntgevel. In de gevel aan de beekkant, twee analoge vensters en het bewaard molenrad; zijpuntgevel met topstuk en vlechtingen van gesinterde baksteen.

Dienstgebouwen van breuksteen met zadeldaken (pannen) met een overkragend afdak naast de woning; rechthoekige muuropeningen, sommige met zandstenen posten van negblokken.

Naast de inrijpoort, een breukstenen langsschuur met zadeldak (pannen); inrijpoort met houten latei aan de erfzijde; het gedeelte aan de straatkant werd aangepast als bijkomende woning; gecementeerde gevel met nieuwe muuropeningen.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne