Marselaersmolen

Watermolen eertijds als leengoed in het bezit van de gelijknamige, sedert de 12de eeuw vermelde familie, en achterleen van Brabant. Het huidig molenaarshuis behoudt nog een kern uit het eerste kwart van de 18de eeuw, doch werd, evenals de overige dienstgebouwen en de schuur, aangepast tijdens de 19de eeuw.

p>Eénlaagse witgekalkte baksteenbouw met gepikte plint en zadeldak (golfplaten) rechthoekige beluikte vensters met houten lateien en onderdorpels van arduin (19de eeuw); zandstenen rondboogdeurtje verrijkt met negblokken, uitspringende imposten en sluitsteen (eerste kwart 18de eeuw); binnenin, moerbalk met fraai bewerkte sloffen waarop, in een siermotief met hartjes het jaartal 1714. Zijgevel aan de beekkant met een zandstenen onderbouw, een beplanking bovenaan en een afdekking van gevlochten riet in de top.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne