Koevoordemolen

Reeds vermeld in de 15de eeuw; voormalige watermolen met kern uit 17de-18de eeuw doch sterk uitgebreid, verbouwd en aangepast tijdens de 19de eeuw.

Eénlaags woonhuis met zadeldak (pannen) en laadvenster, opgetrokken uit baksteen; gecementeerde voorgevel en beluikte rechthoekige muuropeningen. Rechterzijpuntgevel afgewerkt met top- en schouderstuk op zandstenen console. Vergroot onder meer met een bijbouw achteraan.

In het verlengde, bakstenen dwarsschuur onder zadeldak (pannen), eveneens met een oudere kern. In de achtergevel, aan de beekzijde, zandstenen hoekstenen tot op zekere hoogte; sporen van een dichtgemetselde rondboogpoort.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne