Gesloten hoeve

Tekst van Perckhoeve (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40026)

Hof te Perck, merkwaardig gaaf bewaarde gesloten hoeve, met bakstenen constructies omheen het geplaveide erf, daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw.

Overluifelde rondbooginrijpoort van arkose met neggen en imposten. Links, de voetgangersdoorgang onder een rondboog van arkose met negblokken, imposten en gedateerde sluitsteen AO 1772. Tussen beide poorten is een steen in de muur gemetseld met opschrift: 7BER 1772 ME POSUIT NICD-SIM.

Eénlaags boerenhuis van zeven traveeën onder zadeldak (pannen) met vier dakkapellen; baksteenbouw met plint, steigergaten en kwartronde daklijst van ijzerzandsteen. Ingeschreven steekboogvensters en gelijkaardige deur met tussendorpel van arkose. Vlechtingen, top- en schouderstukken, een uilengat, twee dichtgemetselde arkosen vensters en een Onze-Lieve-Vrouwekapel in de zijgevel.

Stallen met plint van ijzerzandsteen, steekboogvensters- en deuren van arkose. Vlechtingen en topstukken in de zijgevels.Langsschuur met rondboogpoorten van arkose in de met vlechtingen afgewerkte zijgevels; gelijkaardig rondboogdeurtje in de langsgevel.

Alleenstaand bakhuis, van baksteen onder zadeldak (pannen), met rechte deur en vensters, vlechtingen en topstuk in de zijgevels. Een oude bomenrij en een smalle kasseiweg leiden van de straat naar deze mooie hoeve.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Perckhoeve [online], https://id.erfgoed.net/teksten/40026 (geraadpleegd op ).