Parochiekerk Sint-Sebastianus

Tekst van Parochiekerk Sint-Sebastianus (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40018)

Classicistisch gebouw in 1773-78 gebouwd van baksteen mits integratie van de zandstenen resten van een oudere kerk, waarvan overblijfselen in de muren van transept en zijbeuken. De plattegrond omschrijft: een westtoren, drie beuken van vier traveeën, een uitspringend transept, een rechthoekig koor van twee traveeën en een sacristie in het verlengde. Bouwjaar 1773 aangegeven in een uitgesleten abdiswapen "De Boussies" boven het westportaal en 1788 aangeduid door middel van gesinterde bakstenen in het koor; gevelsteen 1751 ingemetseld in de vijfzijdige sacristie.

Interieur naar classicistische wijze voorzien van een bepleisterd en met stucwerk versierde overwelving; Dorische zuilen ritmeren het schip.

Opgehoogd omringend kerkhof met natuur- en bakstenen muur. Samen met de kerk, en toegangstrappen beschermd als landschap.

Mobilair. Barokke zijaltaren (17de eeuw), romaanse doopvont (12de eeuw), orgelkast, 18de eeuw.

• THEYS C. & GEYSELS J. 1957: Uit de geschiedenis van Linkebeek, in Eigen Schoon en de Brabander, 91-112 en 226-237.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne