Drie stadswoningen

Tekst van Ensemble winkelhuizen in neoclassicistische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3989)

Hoek Kammenstraat - Groenkerkhofstraat - Nationalestraat. Drie bepleisterde en beschilderde lijstgevels uit de tweede helft van de 19de eeuw, die architecturale eenheid vormen. Heden in bouwvallige toestand en bestemd voor sloping.

Voornamelijk hoekhuis Nationalestraat (met bouwtoelating van 1883) is merkwaardig: gevel in neoclassicistische stijl onder mansardedak met oeils-de-boeuf. Accent op afgeschuinde hoektravee, onder meer door balkons op consoles en met sierlijke smeedijzeren leuning en door bekroning met fraaie dakkapel, voorzien van vleugelstukken en driehoekig fronton. Middelste huis met bouwaanvraag van 1861.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1883#946 en 1861#421.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek