Hoeve en Onze-Lieve-Vrouwkapel

Tekst van Hoeve en Onze-Lieve-Vrouwekapel (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39882)

Zou hof ter Candriessche kunnen zijn; vermelding 1617 tot 1700. Zogenaamd "het lammeke" in gehucht Candries; nadien naamsverwisseling.

Verbouwd hoevetje met enkele oudere behouden elementen; in de voor- en achtergevel, een zandstenen deurtje met lateiconsooltjes; sporen van zandstenen cordons in de beraapte voorgevels; een steil zadeldak (pannen) en een schouderstuk; in de zijpuntgevel met breukstenen sokkel, een ingemetseld, fraai beschilderd kapelletje: spitsboognis op bewerkte kraagsteen gevat tussen Korinthische pilastertjes bekroond met een entablement met druiplijst en opschrift "1645/ Ter eeren Goodts en/ zijn glorie Marias/ groote victorie en tot/ Servaes Godts memorie". Van de oude inplanting getuigt een poel bij oude wilgen als overblijfsels van een gracht(?).

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne