Pastorie

Tekst van Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39823)

Ommuurde pastorie bij de kerk. Dubbelhuis met twee verdiepingen van vijf traveeën afgedekt met een licht gebogen en door twee fraaie stervormige schoorstenen gemarkeerd schilddak (leien) op geprofileerde houten modillons; naar verluidt jaartal 1755 op een balk binnenin, hoewel op de middentravee na, nog opgetrokken in de traditionele bak- en zandsteenstijl. Nieuw gevoegd baksteenmetselwerk op een afgeschuinde plint en voorzien van hoekstenen, steigergaten en speklagen van zandsteen. Classicistisch getinte middentravee van beide gevels voorzien van een geprofileerde steekboogdeur met door een tussendorpel verbonden imposten, sluitsteen en druiplijst; steekboogvenster met druiplijstje, erboven. Overige vensters met posten van negblokken, dubbele bakstenen ontlastingsbogen en eertijds kruiskozijnen. In de voorgevel, een bijkomende deur met gestrekte latei en tussendorpel op consooltjes.

Rechts, vervallen voormalige pastorie, heden in gebruik als garage. Eénlaagse zandsteenbouw in breuksteenverband met zadeldak (pannen), door muurverankering gedateerd 1638. Twee kruisvensters met uitspringend middenkalf en latei en een wigvormig ontlastingssysteem opgenomen in een beter gekapt cordon. Van de deur rest slechts het bolkozijn boven de recente garagepoort. Centraal dakvenster met consooltjes onder de uitspringende latei, in een trapgeveltje met overhoekse top. Links, behouden zandstenen trapgevel (8 treden en topstuk) waartegen een in neotraditionele stijl opgetrokken elektriciteitscabine werd gebouwd.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie [online], https://id.erfgoed.net/teksten/39823 (geraadpleegd op ).