Pand "den Os", reeds vermeld in 1340. Het was toen een "hofstat gestaen aende marct' bewoond door ridder Gilys van der Borch. In 1906 was er het strafbureau van de burgerwacht gevestigd; heden (1976) het Museum voor Volkskunde.

Diephuis van vijf traveeën en drie bouwlagen + insteekverdieping onder zadeldak(leien). Trapgevel, door middel van ankers 1612 gedateerd; zand- en bakstenen parement op geprofileerde sokkel. Traditioneel uitgewerkt gevelfront met een skeletstructuur van gekoppelde kruisen bolkozijnen, laatstgenoemde op de insteekverdieping. Merkwaardige deuromlijsting met renaissance-inslag, uitgevoerd in witte natuursteen en blauwe hardsteen. Rondboog met gegroefde archivolten, voorzien van sluitsteen en imposten met diamantkop; vlakke rechtstanden met kwarthol uitgewerkte hoeken. Afgedekt door een strekse waterlijst, gesteund door gecanneleerde consoles. Rechthoekig bovenlicht met recentere glas-in-lood-tracering van ovalen en cirkels. De deur rechts is een verbouwd venster.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Den Os [online], https://id.erfgoed.net/teksten/3982 (geraadpleegd op ).