De Mane

Voormalig huis "de Halffmane", kamer van het jonge voetboog of kolveniersgilde, heden deel van het Volkskundemuseum.

Diephuis van vier bouwlagen en vier traveeën met zadeldak (leien), gebouwd 1580-81. Trapgevel met zandstenen parement met muurankers op geprofileerde sokkel. Traditionele gekoppelde kruisvensters, op de begane grond voorzien van diefijzers. Uitzonderlijk ontbreken van doorlopende druiplijsten onder de onderdorpels.

Merkwaardige top in renaissance-stijl, afgezet met rolwerk. Krachtige horizontale geleding door geprofileerde waterlijsten. In de onderste geleding rondboogvormig middenluik, in een omlijsting voorzien van sluitsteen en imposten en geflankeerd door kruiskozijnen. In tweede register rechthoekig luikgat gevat in vlakke omlijsting tussen twee oculi. Aanvullende decoratie door middel van bolornamenten, cartouches en beslagmotieven. Eenvoudige rechthoekige deur met bovenlicht. Gerestaureerd.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek