Smijberghof

Tekst van Smeyberghoeve (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39789)

Semigesloten hoeve met geplaveide binnenplaats, en gebouwen in kern daterend uit de 18de eeuw doch sterk verbouwd. Witgekalkte gebouwen van baksteen met gepikte plint. Huidig boerenhuis (nok loodrecht op straat) met twee bouwlagen en een zadeldak (pannen), uit de 19de eeuw. Haaks erop, een ruime langsschuur met zadeldak (pannen), opgetrokken ter plaatse van het vroegere woonhuis, waarvan de deuromlijsting uit het derde kwart van de 18de eeuw bewaard bleef: mooi geprofileerd spiegelboogbeloop ingeschreven in een ingediepte rechthoekige omlijsting van zandsteen met bewerkte sleutel. Koestal van baksteen met binnenin een oudere kern van breuksteen en een overwelving met Boheemse kappen. De zijpuntgevel van een bijgebouw heeft nog de vlechtingen van een vroegere steile dakhelling; binnenin, een zware balk met geprofileerde slof.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Smeyberghoeve [online], https://id.erfgoed.net/teksten/39790 (geraadpleegd op ).