De Witten Schilt

Voormalig huis "den Witten Schilt". Diephuis van vier traveeën en drie verdiepingen + insteekverdieping afgedekt met zadeldak (leien), gebouwd circa 1580, en vrij gereconstrueerd in 1952-55.

Trapgevel met vernieuwd zandstenen parement; geprofileerde plint onderbroken voor keldermond en -vensters.

Verticaliserende werking van de gekoppelde kruiskozijnen, licht gemilderd door geprofileerde puilijst en doorlopende kordons. Trapgevel - bekroond door overhoeks topstuk - geopend met drielichten: rechthoekig middenluik met latei op consoles geflankeerd door kruiskozijnen; hierboven rondboogvormig middenluik met sluitsteen en imposten met diamantkop, tussen rechthoekige zijvenstertjes.

Penanten van de benedenverdieping versierd met beslagwerk en diamantkoppen: vensters voorzien van tralies.

Neobarokke ingangsomlijsting: geblokte rondboogdeur voorzien van sluitsteen, geprofileerde imposten en neuten en bekroond door gekorniste druiplijst.

Achtergevel: vrij gereconstrueerde trapgevel met zand- en bakstenen parement in 1952-55.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek