Kasteelhoeve

Tekst van Kasteelhoeve Hof ter Heyde en kapel (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39786)

Achter het voormalige neogotisch kasteel van 1858, dat heden (sedert 1919) dienst doet als gemeentehuis, de voormalige kasteelhoeve met oude doch deels aangepaste kern en in gebruik als brandweerkazerne en woonhuisjes (nummers 4, 6, 8, 10, 12).

Nummers 4-6. Twee verdiepingen hoge vleugel met schilddak (mechanische pannen); gecementeerde gevels en rechthoekige muuropeningen met 19de-eeuws uitzicht.

Nummer 8. Eénlaagse vleugel met zadeldak (pannen); de gecementeerde gevel behoudt links twee kruisvensters met uitspringend middelkalf uit de 17de eeuw(?); voorts rechthoekige deuren en poorten. Ertegenover, twee verdiepingen hoge vleugel met zadeldak (pannen) in gebruik als brandweerkazerne. Gecementeerde gevels geritmeerd door zes brede en platte pilasters voorzien van dekplaten; rechthoekige vensters, en in de zijgevel, een rondboogpoort van baksteen met blind boogveld; uitzicht 19de eeuw.

Nummers 10-12. Lange vleugel met twee verdiepingen en schilddak (pannen) op geprofileerde daklijstbalkjes. Gecementeerde gevel voorzien van een centrale korfbooginrijpoort met sluitsteen (bakstenen latei); voorts beluikte rechthoekige en vierkante vensters. Erfzijdegevel met ondanks de groene begroeiing zichtbaar baksteenmetselwerk op zandstenen sokkel en met sporen van de oorspronkelijke toestand. Op de begane grond, gewijzigde muuropeningen, doch de oorspronkelijke ordonnantie van kruis- en kloosterkozijnen wordt aangeduid door de bewaarde dubbele of enkele ontlastingsboogjes van een rollaag (17de eeuw). Op de tweede verdieping, vensters van zandsteen, sommige met behouden tussenstijl en met uitspringende lateien (17de eeuw).

Naast deze vleugel, een kapel met 19de-eeuwse beuk doch met een classicistische driezijdige apsis uit de tweede helft van de 18de eeuw: baksteenbouw met gebruik van zandsteen voor de sokkel, de omlijstingen, de hoekstenen en de daklijst; twee steekboogvensters met licht uitspringende omlijstingen en druiplijst.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne