Valkenborgh

Huis "Valkenborgh", vroeger gildehuis van de Oude Handboog, nu deel van het Volkskundemuseum. Diephuis van vijf traveeën en twee verdiepingen plus insteekverdieping afgedekt door een zadeldak met leien (nok loodrecht op de straat).

Trapgevel met zand- en bakstenen parement met muurankers in traditionele stijl; 1578 gedateerd met jaarankers en gerestaureerd 1952-55.

Gekoppelde kruiskozijnen zodat gevelfront met skeletstructuur ontstaat. Top - waarvan de contour afgezet is met overhoeks geplaatste topstukken - geleed door ingebogen waterlijsten die de dekstenen van de treden onderling verbinden. Tweede dakverdieping met traditioneel drielicht: breder en lager geplaatst luikgat met latei op consoles geflankeerd door rechthoekige vensters.

Neobarokke ingangsomlijsting in blauwe hardsteen: geblokte en geprofileerde rondboog op eveneens geblokte pilasters met vierkant kapiteel en versierd met diamanten. Afgedekt door strekse waterlijst waarboven bovenlicht van de insteekverdieping.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek