De Roose

Voormalig huis "de Roose", gebouwd circa 1580 en vrij gereconstrueerd in 1952-55. Heden deel van het Volkskundemuseum.

Diephuis van vijf traveeën en drie bouwlagen afgedekt met een zadeldak (leien). Trapgevel (twaalf treden) met zand- en bakstenen parement met muurankers in neotraditionele stijl. Gevelfront volledig opengewerkt met gekoppelde kruiskozijnen. Drieledige top met typische drielichten: eerste zolderverdieping geopend door middel van rechthoekig, lager geplaatst luikgat met latei op consoles, geflankeerd door bolkozijnen. Hierboven eenvoudige rechthoekige openingen. Neobarokke poort.

Achtergevel: trapgevel met natuur- en zandstenen parement in neotraditionele stijl: vrije reconstructie 1952-55. Vrijstaande zijgevel toont betonstructuur.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek