Archief

Voormalig gebouw van het Provinciaal Archief, als dusdanig gebouwd circa 1860. Met het oog op brandgevaar werden de roosters uitgevoerd in een metaalconstructie zodat het als een van de vroege toepassingen hiervan geldt.

Dubbelhuis met vijf traveeën en vijf bouwlagen onder zadeldak met asfaltbedekking (nok parallel aan de straat). Neoclassicistische baksteenbouw met bepleisterde en beschilderde voorgevel, laatstgenoemde voorzien van een vooruitspringende arduinen plint. Bouwlagen sterk gemarkeerd door brede doorlopende onderdorpels.

Rechthoekige vensters in omlijsting van platte banden, oorspronkelijke metalen roedeverdeling. Merkwaardige gevelbekroning: omlopende gelede architraaf verbindt onderling de modillons die de kroonlijst schragen; hiertussen werden caissons uitgewerkt.

Zijgevels: puntgevels, voorzien van rondboogvensters in de top. Blinde achtergevel (reclameborden).

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek