Afspanning Sashuis

Zogenaamd Sashuis, voormalige afspanning, gelegen in een beboomd landschap aan het kleine sas van de Dender, laatstgenoemde daterend van 1768-69, vernieuwd in 1865. Dubbelhuis van zes traveeën en één verdieping onder een gebogen zadeldak (Vlaamse pannen), uit het derde kwart van de 18de eeuw met latere aanpassingen. Bepleisterde en okergeelgeschilderde lijstgevel op een gepikte plint. Rechthoekige vensters met groene luiken; grote roedeverdeling. Lodewijk XV-getinte steekboogdeur in een geprofileerde arduinen omlijsting met zware rocaillesluitsteen; eenvoudig 19de-eeuws bovenlicht. Achtergevel: rechthoekige deur voorzien van een steekboogvormig bovenlicht in een omlijsting van gesinterde baksteen. Erboven, rechthoekig venster met zandstenen hoekblokken. Uitsprong links en rechts van één travee diep en respectievelijk twee en één travee breed; rechthoekige vensters met sponning en sporadisch gebruik van zandstenen hoekblokken.

Interieur

Twee schouwen in Lodewijk XV-stijl van gesinterde baksteen met fraai bepleisterde schouwmantel. Tegen de rechter zijpuntgevel: wagenhuis onder een afgesnuit zadeldak met deels toegemetste korfboogarcaden. Volgens bewoner stond er eertijds een gelijkaardig dienstgebouw links van het woonhuis.

Auteurs:  d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle