Heldenhuldezerkje op grafmonument van Cyriel De Wicke

Tekst van Parochiekerk Sint-Pieter met kerkhof (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78542)

Authentiek heldenhuldezerkje aangebracht op de achterzijde van het grafmonument van Cyriel De Wicke op het kerkhof rondom de Sint-Pieterskerk. Tijdens de Eerste Wereldoorlog aangebracht op de graven van de gesneuvelde strijdmakkers door het 'Heldenhulde-comité'.

Betonnen grafmonumentje in de vorm van een Keltisch kruis naar ontwerp van Joe English met zwartgeschilderde vredesduif en de opschriften "AVV-VVK" en "Hier rust Henri De Wicke soldaat geb. te Kaaskerke 22-8-1896 gev. voor vaderland 11-6-1918 zijn strijdmakkers heldenhulde".

  • DECOUTERE A., Kaaskerke met zijn oorlogsmonumenten en kapellen, in Den Dyzere 7.4, 1988, p. 13.
  • LANNOYE B., Stuivekenskerke: de moeite waard, Diksmuide, 1991, p. 5-6.

Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Parochiekerk Sint-Pieter met kerkhof [online], https://id.erfgoed.net/teksten/396878 (geraadpleegd op ).