Calvarie op de Bloedberg

Tegen de noordgevel van het Vleeshuis, op de zogenaamde Bloedberg, Calvarie van de hand van Cornelis Van Dael; houten Christus op kruis (1741) tussen Johannes en Maria (jaartal 1758 en initialen CVD op voetstuk Mariabeeld) van witte steen; de beelden zijn erg beschadigd en zitten onder een dikke laag verf; een kleine engelenfiguur eveneens van witte steen aan weerszij (1761).

De beeldengroep staat onder een afdak en rust op een arduinen sokkel met rocaille versiering en opschrift "Effigiem Christi/ dum transis/ pronus honora/ Jesu/ crux/ mundo/ laeta/ lux/ sed non effigiem/ sed quem/ designat adora"/.

Onder de Franse bezetting werden de beelden weggenomen en later teruggeplaatst. In 1830, tijdens het bombardement der stad door Chasse, kwam een kanonbal op het Christusbeeld terecht. De aangebrachte schade werd in 1833 hersteld door beeldhouwer J.B. Van Hool. Andere restauratiewerken werden uitgevoerd in 1865 en 1951.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek