Gesloten hoeve Hooghof

"Hooghof", eertijds afhankelijk van de abdij van Affligem en door brandstichting volledig verwoest in 1794; heden grote gesloten hoeve met gebouwen uit einde 18de en begin 19de eeuw gegroepeerd rondom de zeer ruime, geplaveide en nagenoeg vierkante binnenplaats.

Op de noordzijde, boerenhuis met één verdieping en zadeldak (pannen) met houten dakvensters, in een gevelsteen gedateerd anno 1794. Witgekalkte baksteenbouw; in het linkerdeel, een opkamer met gootsteentje en een oorspronkelijk getralied, keldervenster. Rechthoekige deur van arduin en rechthoekige getraliede vensters. In de linkerzijpuntgevel, een hoge met afschuining afgezette zandstenen sokkel die mogelijk op een oudere kern wijst; bovenbouw met kunstleien bekleed. Tegen de achtergevel, recenter haaks gebouw. Binnen in de woonkamer, balken zoldering met een grote trekbalk op geprofileerde sloffen. Rechts in het verlengde, stalling met zadeldak (pannen), geritmeerd door rechthoekige deuren bekroond met een rondboog van baksteen ter ontlasting van de houten lateien, en halve maanvormige stalvensters.

Op de oostzijde, lage stalvleugel met licht gebogen zadeldak (pannen) met laadvensters; rechthoekige muuropeningen; zijpuntgevels met vlechtingen en topstuk. In de zuidoosthoek, inrijpoort (veldzijde) met houten latei en zandstenen posten.

Zuidzijde ingenomen door een enorme langsschuur onder zadeldak (leien).

Schuurpoort in de oostzijpuntgevel opgevat als de veldpoort. Tegen dezelfde gevel, een afdak onder driezijdig lessenaarsdak gedragen door vierkante pijlers van baksteen; sporen van topvlechtingen (gewijzigde dakhelling en herstelde rand). Over de hele langsgevel, een dienstgebouw onder lessenaarsdak (mechanische pannen), geritmeerd door licht steekboogvormige deuren; in het midden, polygonale dorsvloer met bakstenen pilastertjes, plat dak, rondboogdeur en halfradvensters. Op de westzijde, karrenhuis onder zadeldak (pannen), voorzien van twee steekboogpoorten van baksteen; tegen de zijpuntgevel, overdekte paardenuitspanning onder een tweezijdig lessenaarsdak (pannen). Alleenstaand bakhuisje.

Geïsoleerd en mooi op een hoogte gelegen hoeve als dominerend element in het landschap.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne