Gesloten hoeve Piemonthof

Tekst van Abdijhoeve 't Hof te Piermont of Piémont (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76848)

Ruime gesloten hoeve met deels gewijzigde gebouwen in kern opklimmend tot de 18de eeuw, gegroepeerd rondom een geplaveide binnenplaats.

Overluifelde inrijpoort met houten latei en bakstenen stijlen. Ertegenover, boerenhuis met een verdieping van zeven traveeën afgedekt met een gebogen zadeldak (kunstleien) op geprofileerde daklijstbalkjes, voorzien van twee houten dakvensters en recente dakkapellen. Witgekalkt baksteenmetselwerk met gepikte plint. Zandstenen rondboogdeur met kwarthol beloop en negblokken, uitspringende imposten, sleutel en druiplijst; bekronende wapensteen met kardinaalshoed (en moeilijk leesbaar jaartal 17(54?). Heden rechthoekige vensters met lekdrempels van arduin doch de posten met negblokken en sponning en de sporen van dubbele ontlastingsbogen wijzen op de voormalige kruisvensters. Rechterzijpuntgevel afgewerkt met vlechtingen, top- en schouderstukken. Achtergevel over de hele lengte vergroot met bijgebouwen. Rechts, éénlaagse vleugel onder zadeldak (pannen) met laadvensters; verbouwde en recente muuropeningen doch enkele resterende zandstenen stijlen met negblokken. In de zijpuntgevel aan de straatkant, ingemetselde wapensteen met verweerd opschrift "resi..".

Linkervleugel ingenomen door een ruime langsschuur onder zadeldak (pannen), rechthoekige inrijpoort onder houten latei en rechthoekige venstertjes met houten kozijn en luikjes.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne