Parochiekerk Sint-Bavo

Zandstenen hallenkerk in laatgotische stijl, ingeplant op een opgehoogd voormalig kerkhof.

De plattegrond beschrijft: een westtoren gevat tussen bijgebouwen, een driebeukig schip, pseudo-transeptarmen, en een rechthoekig koor met driezijdige sluiting geflankeerd door bijgebouwen. Toren, schip en transeptarmen dateren uit de 17de eeuw: jaartal 1662 boven de galmgaten van de toren, bouwjaar 1659 in de geveltop van de zuidarm, en aangegeven in een chronogram op de zuidgevel; doch ze werden aangepast in 1783, jaartal op de deurmakelaar en opschrift "restauratum anno 1783" boven het westvenster.

Het koor dateert vermoedelijk uit dezelfde tijd. Vierkante toren van zandsteen met drie geledingen en een ingesnoerde naaldspits; brede rondbooggalmgaten met doorlopende druiplijst (1662), rondboogvormig westvenster en een geprofileerde rondboogdeur ingeschreven in een rechthoekige omlijsting (1783). Begane grond met vlakke zoldering op zware moerbalken en voorzien van rondboogdeuren naar de bijgebouwen.

Blind middenschip van vier traveeën geritmeerd door brede rondboogvormige scheibogen op zandstenen zuilen met sokkel en dekplaat en afgedekt met een doorlopend bepleisterd tongewelf met nauwelijks aangeduide gordelbogen en stucversiering. Smalle zijbeuken van twee traveeën gemarkeerd door puntgevels tussen steunberen, voorzien van spitsboogvensters zonder maaswerk en vlak overzolderd. Spoor van een gedicht zuidportaal (in 1783?).

Pseudo-transeptarmen van twee traveeën uitgewerkt met puntgevels ten oosten. ten zuiden en ten noorden eveneens vlakke overzoldering met sober stucwerk (initialen). De zuidarm bewaart in de oostmuur een gotisch geprofileerd deurtje naar de sacristie met uitgewerkte lateiconsooltjes.

Rechthoekig koor met driezijdige sluiting daterend van circa 1783; bepleisterd tongewelf zoals in het schip, en verlichting door middel van licht steekboogvormige vensters.

Zuidsacristie in kern daterend uit dezelfde tijd als het schip, doch nadien aangepast (vensters en plat dak). Recente bijbouw ten noorden.

Recente restauratie, architect S. Brigode.

Mobilair. Gotische Christus aan het Kruis (16de eeuw), beelden van de patroonheilige en van Sint-Pieter in het schip (17de eeuw) en gepolychromeerde heiligenbeelden onder de toren;

Barokke biechtstoelen (17de eeuw) en hoofdaltaren (18de eeuw). Grafstenen 17de en 18de eeuw in de vloer. Houten bas-reliëf van het Vagevuur gesigneerd I. De Masener 1893, tegen de koorsluiting op het kerkhof.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne