Hof te Bollebeek

Tekst van Hoeve Hof te Bollebeek (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76822)

Zogenaamd "Hof te Bollebeek", als domein reeds vermeld in 1096 en een der oudste bezittingen van de abdij van Vorst. Begin 16de eeuw wordt een eerste stenen huis gebouwd, dat op een figuratieve kaart van 1631 wordt afgebeeld; een complex geheel (aanleunende stallen) met een torenachtige hoge kamer tussen trapgevels en met losstaande aanhorigheden; na brandstichting in 1684 worden er in 1687 een nieuwe schuur, wagenhuis, stal en vier poorten gebouwd zodat een gesloten verband ontstaat: in 1704 opnieuw afgebrand, op de schuur en het wagenhuis na, worden de gebouwen hersteld in 1705-6. Heden is het een fraai gesitueerde, mooie gesloten hoeve met interessant volume der gebouwen uit de 17de en 18de eeuw, gegroepeerd rondom de ruime geplaveide polygonale, binnenplaats.

Ten noordwesten, overluifelde rechthoekige inrijpoort met bakstenen posten en houten lateibalk met ingegrift jaartal 1700.

Ten zuiden, breed boerenhuis met steil zadeldak (leien), voorzien van dakkapellen en een duiventil; kern uit de 16de en 18de eeuw doch nadien nog aangepast en vooral aan de achtergevelzijde met bijgebouwen vergroot. Het linkerdeel telt twee verdiepingen van vier smalle traveeën en het rechtergedeelte een onderkelderde en verhoogde bouwlaag van vier brede traveeën (doorlopende nok). Getraliede rechthoekige vensters met sponning, lekdrempels van arduin en bakstenen ontlastingsboog; bovenvensters met bakstenen stijlen; fraaie korfboogdeur met nog gotische inslag uit de 16de eeuw: doorlopend kwartholbeloop der zandstenen omlijsting, met de aanzet van een plint in de posten, en met bekronende accoladedruiplijst eindigend op een kruisbloem; ze werd in eerste helft van de 20ste eeuw naar de voorgevel overgeplaatst en bekroond met een bakstenen kapelletje.

Tegen de achtergevel, meerdere bijgebouwen uit verschillende perioden, doch zichtbare resten van een zeer hoge met profiel afgewerkte plint van zandsteen en sporen van met negblokken verrijkte posten aan de verbrede vensters. Gecementeerde zijpuntgevels met vlechtingen en schouderstukken.

Links, een recenter hoevegebouw met oudere hoekstenen. Rechts, een aanhorigheid onder zadeldak (pannen), met resten van het oorspronkelijk vakwerk: stijlen, liggers, schoorstukken en uitstekende ankerbalken. Ernaast, een veldpoort, met kwarthol geprofileerde posten met negblokken van zandsteen en een houten latei.

Hoevegebouwen ten oosten en ten noordoosten, in baksteenbouw met zadeldaken (pannen), uit de 18de eeuw, doch met wijzigingen onder meer aan de muuropeningen; rechthoekige vensters en deuren met sponning en negblokken aan de zandstenen posten, houten lateien en bakstenen ontlastingsboog.

Op de westzijde, een enorme langsschuur van baksteen met zadeldak (pannen); aan de straatzijde, twee naast elkaar gebouwde rondboogpoorten (de linker eertijds de toegangspoort tot het erf en nu gedicht) met zandstenen omlijstingen, fraai gedateerde imposten AN/ NO/ 16/ 87; met een abdissenstaf op de linkersluitsteen en met een druiplijstje boven de rechtersleutel.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Hof te Bollebeek [online], https://id.erfgoed.net/teksten/39391 (geraadpleegd op ).