Gedenkplaat Christopher Serocold Tennant (Elverdinge - WOI)

Tekst van Parochiekerk Sint-Petrus en -Paulus (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30692)

Gedenkplaat ingebracht in de vloer kerk van Elverdinge, in de linker middenbeuk. Het betreft een gedenkplaat ter ere van de Britse militair George Christopher Serocold Tennant, 2nd Lt. bij de 'Welsh Guards', geboren in Cadoxton Lodge en gestorven op 3 september 1917 nabij Langemark. Hij ligt begraven op 'Canada Farm Cemetery'. De gedenkplaat werd geschonken door zijn moeder, die in 1928 weduwe was geworden. Vermoedelijk werd de gedenkplaat in de vloer ingewerkt na de heropbouw van de kerk.  De gedenkplaat zat wellicht zo'n 40 jaar onder een groot tapijt verborgen, waarop de preekstoel geplaatst werd. Ze werd in 2004 ontdekt. C.S. Tennant is het onderwerp van de biografie 'Christopher', geschreven door Sir Oliver Lodge.

Kenmerken

Op een koperen plaat staat volgende tekst:

'Orate pro anima CHRISTOPHER SEROCOLD TENNANT 2nd Lieut. Welsh Guards, of Cadoxton, Neath, Wales. Born 1897. Fell in action 3rd Sept. 1917 near Langemarck. Aged 19. Dearly loved. Ex voto matre sua. Sancta Teresia a Jesu Infante ora pro nobis'.

L.51 x Br. 33 cm

• VANDENBROUCKE B. 2004: Gesneuvelde soldaat ligt veertig jaar onder tapijt, De Standaard, 17/11/2004, 35.

Bron: WOI Relict (757): Gedenkplaat Christopher Serocold Tennant (Elverdinge - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele