Vredesbeiaard (Mesen - WOI)

In en rond de Sint-Niklaaskerk van Mesen herinneren verschillende items aan de Eerste Wereldoorlog. Aan de rechterbinnenmuur hangt de gedenkplaat voor de militaire slachtoffers van de oorlog. Tegen het plafond hangt de kroonluchter van Otto Meyer, die ook de wandverlichting ontwierp en schonk. Onder de kerk bevindt zich de crypte, die als hospitaal fungeerde en waarvan de buitenmuren de oorlog overleefden. Voor de toegang van de kerk is het zogenaamde ‘Featherston’-plein met het grondplan van Nieuw-Zeeland. In de kerktoren hangt de zogenaamde ‘Vredesbeiaard van Mesen’.

Historische achtergrond

De eerste vredesklok (141 kg) werd op 17 mei 1985 gezegend door paus Johannes Paulus II. Op 1 juni 1986 werd de vredesbeiaard ingehuldigd. De beiaard telt momenteel een 50-tal klokken, geschonken door verenigingen of landen wereldwijd. Ze speelt om het kwartier hymnen en volkse muziek uit de landen die betrokken waren in de oorlog.

Kenmerken

Beiaard in de kerktoren van de Sint-Niklaaskerk, bestaande uit een vijftigtal klokken. De beiaard speelt om het kwartier hymnen en volkse muziek uit de landen die betrokken waren in de Eerste Wereldoorlog.

• Inlichtingen verschaft door Steven Reynaert, cultuurfunctionaris van Mesen (2003).
  • Wereldoorlog I in de Westhoek [online], http://www.wo1.be (geraadpleegd in 2003).