Gedenkplaat en verlichting Otto Meyer (Mesen - WOI)

In en rond de Sint-Niklaaskerk van Mesen herinneren verschillende items aan de Eerste Wereldoorlog. Aan de rechterbinnenmuur hangt de gedenkplaat voor de militaire slachtoffers van de oorlog. Tegen het plafond hangt de kroonluchter van Otto Meyer, die ook de wandverlichting ontwierp en schonk. Onder de kerk bevindt zich de crypte, die als hospitaal fungeerde en waarvan de buitenmuren de oorlog overleefden. Voor de toegang van de kerk is het zogenaamde ‘Featherston’-plein met het grondplan van Nieuw-Zeeland. In de kerktoren hangt de zogenaamde ‘Vredesbeiaard van Mesen’.

Historische achtergrond

Mesen raakte tijdens de oorlog volledig verwoest. De kerk uit 1057 werd in 1928 heropgebouwd. De geelkoperen kroonluchter en de wandlampen werden ontworpen en geschonken door Otto Meyer, een Duitse oud-strijder, die de Mijnenslag van juni 1917 overleefde. Hij ontwierp eveneens de roos, die onder meer op de gedenkplaten in de kerk terugkomt. De lange, gebogen stengel staat symbool voor het front. De vier blaadjes staan symbool voor de vier slagen bij Ieper. Het bovenste blaadje stelt de ‘Slag bij Mesen’ of ‘Mijnenslag’ voor.

Kenmerken

De verlichting in de Sint-Niklaaskerk van Mesen, met name de geelkoperen kroonluchter met een diameter van 1,94m en de wandlampen, werden vervaardigd door de Duitse oud-strijder Otto Meyer. De kroonluchter en wandlampen zijn onder meer afgewerkt met bloemen lelies en wapenschilden.

Een donkermarmeren, rechthoekige gedenkplaat vermeldt in uitgehouwen, vergulde letters: links: ‘De verlichting in de Kerk is het Werk van: – L’Eclairage de cette Eglise est L’oeuvre de: - The lighting in this Church was worked by: - Die Beleuchtung dieser Kirche ist das Werk von:’; een roos in profiel; rechts: ‘O.G. Meyer; Hildesheim; Veteran; 7.6.1917’.

Een donkermarmeren, rechthoekige gedenkplaat vermeldt in uitgehouwen, vergulde letters: links ‘De verlichting in de Kerk is het Werk van: – L’Eclairage de cette Eglise est L’oeuvre de: - The lighting in this Church was worked by: - Die Beleuchtung dieser Kirche ist das Werk von:’; een roos in profiel; rechts: ‘O.G. Meyer; Hildesheim; Veteran; 7.6.1917’.

• Inlichtingen verschaft door Steven Reynaert, cultuurfunctionaris van Mesen (2003).
  • Wereldoorlog I in de Westhoek [online], http://www.wo1.be (geraadpleegd in 2003).