Gedenkplaat militaire doden (Mesen - WOI)

In en rond de Sint-Niklaaskerk van Mesen herinneren verschillende items aan de Eerste Wereldoorlog. Aan de rechterbinnenmuur hangt de gedenkplaat voor de militaire slachtoffers van de oorlog. Tegen het plafond hangt de kroonluchter van Otto Meyer, die ook de wandverlichting ontwierp en schonk. Onder de kerk bevindt zich de crypte, die als hospitaal fungeerde en waarvan de buitenmuren de oorlog overleefden. Voor de toegang van de kerk is het zogenaamde ‘Featherston’-plein met het grondplan van Nieuw-Zeeland. In de kerktoren hangt de zogenaamde ‘Vredesbeiaard van Mesen’.

Historische achtergrond

Mesen raakte tijdens de oorlog volledig verwoest. De kerk uit 1057 werd in 1928 heropgebouwd. De geelkoperen kroonluchter en de wandlampen werden ontworpen en geschonken door Otto Meyer, een Duitse oud-strijder, die de Mijnenslag van juni 1917 overleefde. Hij ontwierp eveneens de roos, die onder meer op de gedenkplaat voor de militaire slachtoffers van Mesen terugkomt. De lange, gebogen stengel staat symbool voor het front. De vier blaadjes staan symbool voor de vier slagen bij Ieper. Het bovenste blaadje stelt de ‘Slag bij Mesen’ of ‘Mijnenslag’ voor.

Kenmerken

Rechthoekige, zwartmarmeren plaat met vergulde, uitgehouwen letters.

Bovenaan 'Messines Meessen’; ‘1914 1918' met kruis ertussen; de namen ongeveer alfabetisch gerangschikt, in het midden een bronzen roos in rondsculptuur.

H. 100 cm x Br. 84 cm

Uitvoering: Otto Meyer (roos)