Duitse observatiepost Kasteelpark (Merkem - WOI)

Tekst van Kasteeldomein de Coninck de Merckem (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79624)

Gelegen in het kasteelpark van Merkem, op ongeveer 250 meter ten zuidwesten van de kerk, op 300 meter ten noordoosten van de Martjesvaart. Te zien van de 19de Liniestraat. De omgeving is landelijk en vlak.

Historische achtergrond

Duitse observatiepost, opgetrokken in het kasteelpark van Merkem. Van hieruit hadden de Duitsers een mooi zicht op de Belgische stellingen en voorposten richting Drie Grachten en Noordschote. In het kasteelpark van Merkem waren heuse Duitse betonnen constructies opgetrokken, die onder meer fungeerden als medische posten en schuilplaatsen en die de geallieerde artillerie niet stuk kon krijgen.

Kenmerken

Constructie met rechthoekig (vierkant?) grondplan, bestaande uit meerdere etages, met vermoedelijke twee deuropeningen. De constructie is grotendeels opgetrokken uit betonblokken.

• DEBAEKE S. & LERMYTTE J. 1995: Merkem in de kijker. Het dorp anno 1900, tijdens de Grote Oorlog en de heropbouw, Veurne.
  • Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Stellungskarte Diksmuide Süd, 1/20.000, 11/9/1917.

Bron: WOI Relict (1649): Duitse observatiepost Kasteelpark (Merkem - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele