Glasraam Vrede door Verzoening (Ieper - WOI)

Tekst van Parochiekerk Sint-Maarten en bijhorend klooster (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30539)

In de Sint-Maartenskerk van Ieper herinneren verschillende gedenktekens aan de Eerste Wereldoorlog. Nabij de ingang bevindt zich een aediculum voor Kannunik C. Delaere. Tegen de rechterzijbeuk bevindt zich een gedenkplaat ter herinnering aan de Franse militairen die op Belgische bodem gestorven zijn. Tegen een pijler, rechts van het koor (nabij de zuidelijke vleugel), hangt een memento ter herinnering aan koning Albert I, dat verwijst naar het roosvenster in de zuidelijke vleugel. Eveneens in de zuidelijke vleugel steekt het glasraam ‘Vrede voor Verzoening’. Tegen de linkerzijmuur, onder het orgel, bevindt zich een gedenkplaat ter herinnering aan de Commonwealth-doden.

Historische achtergrond

Dit glasraam, dat uitgewerkt is door Arno Brys, werd in 1993 vervaardigd door de ateliers Amphora & Cloetens, Brugge en is een schenking van een ‘achtbare Ieperse familie’. Het thema van het glasraam is 'Vrede door Verzoening'.

Kenmerken

Gotisch spitsboograam met boogveld en drie traveeën. In het boogveld situeert zich een klein roosvenster, dat gevangen zit in een zespas, met links en rechts daarvan telkens een driepas. In het roosvenster wordt de ‘Godheid’ voorgesteld door middel van een flamboyante vlammenkrans met een ondoordringbaar cirkelvlak binnen een hemelsblauwe omranding en witte lichtkring. Het roosvenster wordt omzoomd door grotere blauwe en witte kringen. In de zes lobben van het roosvenster wordt telkens een duif met olijftak afgebeeld. In de driepassen worden zon en maan afgebeeld.

In de drie traveeën geldt als hoofdmotief een Grieks kruis dat als decorum fungeert waartegen een leegstaande troon verschijnt, rustend op een aardbol. Rondom deze troon worden de 4 evangelisten symbolisch voorgesteld: linksboven Marcus als gevleugelde leeuw, rechtsboven Johannes als arend met scherpe blik, linksonder Lucas als gevleugelde stier, rechtsonder Mattheus als gevleugelde mens. Boven het Grieks kruis staat ‘PAX’. Onder het hoofdmotief worden een man en een vrouw afgebeeld. Zijdelings hiervan in turkoois en hemelsblauw verschijnen bazuinblazende engelen (serafijnen). Eronder op de voorgrond de aartsengel Michael in volle uitrusting met vleugels, de kruisstaf en bloedrood schild. In de zoom van de wapenrok is ‘Michael’ geschreven, op de binnenzoom de naam van de kunstenaar ‘Arno Brys’. De aartsengel is geplaatst in een ovaalvormige kring (mandorla).

Deze figuren en symbolen zitten vervat in een geometrisch en kleurrijk lijnenspel.

H. 600

Ontwerp: Arno Brys

Uitvoering: Amphora & Cloetens, Brugge

• DEWILDE J. & DENDOOVEN D. 1999: De wederopbouw in Ieper. Een wandeling, Sint-Niklaas, Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen.
  • Informatie afkomstig van informatiebord nabij het glasraam (kathedraal Ieper), op basis van een voordracht gegeven door Arno Brys op 24 januari 1994.

Bron: WOI Relict (1457): Glasraam Vrede door Verzoening (Ieper - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele