Roosvenster Koning Albert I (Ieper - WOI)

Tekst van Parochiekerk Sint-Maarten en bijhorend klooster (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30539)

In de Sint-Maartenskerk van Ieper herinneren verschillende gedenktekens aan de Eerste Wereldoorlog. Nabij de ingang bevindt zich een aediculum voor Kannunik C. Delaere. Tegen de rechterzijbeuk bevindt zich een gedenkplaat ter herinnering aan de Franse militairen die op Belgische bodem gestorven zijn. Tegen een pijler, rechts van het koor (nabij de zuidelijke vleugel), hangt een memento ter herinnering aan koning Albert I, dat verwijst naar het roosvenster in de zuidelijke vleugel. Eveneens in de zuidelijke vleugel steekt het glasraam ‘Vrede voor Verzoening’. Tegen de linkerzijmuur, onder het orgel, bevindt zich een gedenkplaat ter herinnering aan de Commonwealth-doden.

Historische achtergrond

Dit roosvenster werd in 1935 door Miss Geddes vervaardigd en samen met de houten gedenkplaat onthuld op zaterdag 21 mei 1938 door koning Leopold III van België. Het roosvenster wordt 'Te Deum' genoemd en is een geschenk van de Britse troepen aan koning Albert I.

Kenmerken

Roosvenster met een brandglasraam uitgevoerd in felle kleuren (rood, geel, blauw, groen) met als centrale voorstelling de tronende Christus: hij zit op een regenboog (symbool van de vrede) en aan zijn voeten ligt de aarde, twee soldaten (heiligen) knielen voor hem.

In de eerste cirkel zijn 16 apostelen en heiligen afgebeeld, met Petrus aan het hoofd. In de tweede cirkel staan boven zestien profeten en onder zestien martelaars door België uitgekozen met o.a. de H. Albert van Leuven, de H. Bonifacius en de H. Dymphna van Engelse oorsprong en tenslotte Karel de Goede, graaf van Vlaanderen en de H. Godelieve van Gistel.

In de buitenste cirkel zijn onder meer de wapenschilden van België, van het Britse leger, van de R.A.F. (Royal Air Force) en van de ‘5th Royal Inniskilling Dragoon Guards’ aangebracht.

Ø 250 cm

Uitvoering: mevr. W. Geddes, Ierland (vervaardigd in Engeland)

• DEWILDE J. & DENDOOVEN D. 1999: De wederopbouw in Ieper. Een wandeling, Sint-Niklaas, Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen.
  • Informatie afkomstig van informatiebord nabij glasraam.

Bron: WOI Relict (1456): Roosvenster Koning Albert I (Ieper - WOI)