Gedenkplaat Franse militairen Sint-Maartenskerk (Ieper - WOI)

Tekst van Parochiekerk Sint-Maarten en bijhorend klooster (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30539)

In de Sint-Maartenskerk van Ieper herinneren verschillende gedenktekens aan de Eerste Wereldoorlog. Nabij de ingang bevindt zich een aediculum voor Kannunik C. Delaere. Tegen de rechterzijbeuk bevindt zich een gedenkplaat ter herinnering aan de Franse militairen die op Belgische bodem gestorven zijn. Tegen een pijler, rechts van het koor (nabij de zuidelijke vleugel), hangt een memento ter herinnering aan koning Albert I, dat verwijst naar het roosvenster in de zuidelijke vleugel. Eveneens in de zuidelijke vleugel steekt het glasraam ‘Vrede voor Verzoening’. Tegen de linkerzijmuur, onder het orgel, bevindt zich een gedenkplaat ter herinnering aan de Commonwealth-doden.

Kenmerken

Rechthoekige beschilderde reliëfplaat, staande op een rechthoekige geprofileerde plint en gevat in een gepolijste marmeren omlijsting, met een beschilderde (blauw, wit, oranje) boord afgezet.

Bovenaan: '1914-1918'. Daaronder, een kruis met in het centrum het oorlogskruis, met in een medaillon het portret van Marianne tegen een achtergrond van twee gekruiste zwaarden, links het wapenschild van Picardië en de naam 'Picardie', rechts het wapenschild van Artesië en de naam 'Artois', beide op een banderol. Onderaan 'Flandre' en het overeenkomstige wapenschild. Onderaan dit kruis 'A la pieuse mémoire des enfants de France tombés sur le sol belge'.

H. 243 cm x Br. 100 cm

• DEWILDE J. & DENDOOVEN D. 1999: De wederopbouw in Ieper. Een wandeling, Sint-Niklaas, Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen.

Bron: WOI Relict (1455): Gedenkplaat Franse militairen Sint-Maartenskerk (Ieper - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele