Pastorie Sint-Godardusparochie

Tekst van Pastorie Sint-Godardusparochie met omringende, ommuurde tuin (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76781)

Omheinde pastorie uit de tweede helft van de 18de eeuw (1764 volgens archiefstukken), gebouwd door de abdij van Groot-Bijgaarden.

Ruim dubbelbuis met twee verdiepingen van vijf traveeƫn afgedekt met een schilddak (leien) en voorheen met houten dakkapellen. Baksteenmetselwerk op een zandstenen plint met gebruik van arduin voor de omlijstingen. Beluikte steekboogvensters met sponning. Eenvoudige Louis XV-deur in de voorgevel: spiegelbooglatei met bewerkte sluitsteen en kleine roos in de zwikken, bekroond met een uitspringende waterlijst. In de achtergevel, spiegelboogdeur met vlakke sleutel.

Linkerbijgebouw voorzien van een zandstenen korfboogdeurtje met kwartronde neg, druipsluitsteen en uitspringende imposten met dropmotief (hergebruikt van een oudere toestand?).


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie Sint-Godardusparochie met omringende, ommuurde tuin [online], https://id.erfgoed.net/teksten/39370 (geraadpleegd op ).